פליישר ציפי

ציפי פליישר היא אחת המלחינות המובילות בישראל. עבודתה היצירתית תוחמת כארבעים שנות יצירה בכל הסוגות המוזיקליות העיקריות, ומשקפת זרמים סגנוניים חשובים לדינמיקה של היצירה העכשווית המוזיקלית-בימתית בישראל ובעולם. יצירותיה הופיעו על גבי תקליטורים בהפקת חברות בינלאומיות והמכון למוסיקה ישראלית, וזכו להכרה עולמית ולשידורים בתחנות רדיו בישראל וברחבי תבל.
ציפי פליישר נולדה בחיפה בשנת 1946, וגדלה בסביבה יהודית-ערבית שהטביעה חותם בל-ימחה על יצירתה. החלה לימודים פורמליים בפסנתר ובתיאוריה בקונסרבטוריון ע"ש רובין בחיפה, ואת לימודי התיכון סיימה במגמה המזרחנית בבית הספר הריאלי בחיפה. לאחר מכן המשיכה בלימודים אקדמיים בתחומי המוזיקה, המזרחנות והבלשנות. בין מוריה החשובים בתחום המוזיקה בישראל ניתן למנות את יצחק סדאי, נעם שריף ומנדי רודן.
סגנונה של פליישר עובר תהפוכות במרוצת חייה היצירתיים. ההתחלות בשנות השבעים מאופיינות בגישוש וחיפוש אחר סגנון הלחנה שישלב בתוכו את השכלתה בתחום המזרח. שנות השמונים הביאו לעיצוב וגיבשו סגנון זה אשר מכיל מצלול רגיש ודימויים מנופי ישראל. עבודתה הגיעה לשיאים חדשים עם יצירות אשר חוברו בסוף שנות השמונים לתמלילים בערבית ספרותית, שהבולטת שבהם היא הקנטטה כשני ענפים. בשנות התשעים העמיק מבטה בזמן ובמקום, תוך שילוב אלמנטים ממרחבי העולם השמי ואף מעבר לו, ובכלל זה התייחסויות אל תרבויות עתיקות. שנות האלפיים מתאפיינות בפריצתה של המלחינה אל הז'אנרים רחבי-היריעה של הסימפוניה והאופרה, שאפשרו לה להרחיב את מבעה האמנותי.
פליישר היא גם אחת התורמות הפעילות ביותר לאידיאולוגיה של החינוך המוזיקלי בארץ, תרומה המתבטאת הן בעבודתה החינוכית והן בפרסומיה הרבים בתחום החינוך המוזיקלי וחקר הזמר העברי. כיום, ממשיכה בפעילות אינטנסיבית הן בתחום היצירה המוזיקלית – המגיעה לשיא חדש עם השלמת הגרנד-אופרה אדפה – והן בסיכום מפעל חייה בחקר הזמר העברי. זה עתה התפרסמה ערכה חינוכית מקוונת בעקבות אופרת הילדים שלה אואזיס.