מקהלה מעורבת

איזה יצירות שרים באורטוריה?

האורטוריה הישראלית החשובה ביותר היא "תיקון חצות" של מרכדי סתר. זו אחת היצירות הישראליות המרכזיות, וביצעו אותה כמה פעמים.

עוד יצירות: "שירת דבורה" של ידידיה אדמון, "יורם" של פאול בן-חיים, "אורטוריה 1492-1992" של ציפי פליישר, "איוב" של אבל ארליך ו"ליל נא אמון" של יחזקאל בראון. להלן שלל יצירות מקהלות ואורטוריות לפניכם.


דפים: [1] 2 3 4 (סה"כ: 269)
דפים: [1] 2 3 4 (סה"כ: 269)

המוזיקה הפכה להיות לחלק מהחיים של כולם, ורבים אף מקפידים ללמד את ילדיהם על כלי נגינה. בעוד שישנן יצירות שנכתבו לכלי נגינה בלבד, קיימות גם יצירות שנכתבו עבור מקהלות. ניתן דגש על האורטוריה, יסביר את המושג ויספר על יצירות ישראליות של מלחינים ישראליים שהלחינו אורטוריות. באתר של המכון למוסיקה ישראלית תוכלו למצוא מגוון רחב של אורטוריות.

אורטוריה היא יצירה המיועדת לזמרים סולנים, מקהלה ותזמורת. פירוש המילה היא דרשה אורו מדבר, ובפירוש מלולי - הרצאת דברים. מקור הז'אנר הוא מאיטליה. בניגוד לאופרה, האורטוריה לא ממחיזה עלילה מסוימת אלא מספרת על סיפור או אירוע היסטורי.

אורטוריות שרות מקהלות גדולות, אבל לא לבד - יחד עם תזמורת גדולה. לאור המשאבים המוגבלים בארץ, מלחינים כמעט לא כתבו יצירות בז'אנר הזה, וחלק ניכר מהיצירות שכן נכתבו לא בוצעו בארץ. בהזדמנויות בהם כן מבצעים יצירות מסוג זה אז האפקט האמנותי הוא מרשים מאוד ונעים לאוזן.

אורטוריה ישראלית – לאיזה קהל זה מתאים?

אורטוריות ישראליות מתאימות לקהל חובב מוזיקה קלאסית. חובבי מוזיקה קלאסית יכולים ליהנות מאוד מיצירות מסוג זה. בארץ נדיר לשמוע אורטוריות. לשם כך נדרשות תזמורות ומקהלות גדולות, ובישראל יש מעטות כאלה. בעולם הרבה יותר מקובל לשמוע יצירות מסוג זה והן נחשבות לפסגה של מוזיקה קלאסית.

יצירות שונות של מלחינים ישראליים המיועדים למקהלות

אמנם המקור של היצירות הללו הן מאיטליה, אך חשוב מאד להדגיש כי מלחינים ישראליים רבים הלחינו יצירות כאלו. באתר של המכון למוסיקה ישראלית ניתן למצוא מגוון רחב של יצירות אלו, המיועדות למקהלות המעוניינות לשיר יצירות שונות של מלחינים ישראלים.

דוגמאות של יצירות ומלחינים שונים

  • פאול בן חיים הוא אחד המלחינים החשובים ביותר של המוזיקה הישראלית, וגם הלחין יצירות מעולות הן לזמרי סולו והן לתזמורת. אחת מהיצירות הידועות שלו היא "קדושה".
  • יחזקאל בראון הוא מהמלחינים המפורסמים ביותר במוזיקה הישראלית, שכן הוא הלחין יצירות רבות המיועדות למקהלות. אחת מהיצירות הידועות שלו, המבוססת על טקסט מספר תהילים, היא "בשערייך ירושלים".
  • בן-ציון אורגד הוא מלחין ישראלי שהמוזיקה שלו לא השתייכה לשום אסכולה, אבל רוב היצירות שלו, שחלק מהן מיועדות למקהלות.
  • היצירה "מגילת העצמאות" של יוסף בר חיים היא מקהלה מעורבת המשלבת גם מקהלת ילדים, ויוצרת מנגינה מהפנטת ונעימה לאוזן. באתר של המכון למוסיקה ישראלית תוכלו למצוא מגוון מקהלות של מוסיקה קלאסית, כגון מוסיקה סימפונית או קאמרית, ושל מיטב המלחינים האיכותיים ביותר.