פסנתר סולו

יש לך הופעה גדולה באופק, או אולי הופעה אינטימית ומצומצמת – או אפילו רסיטל שצריך לבצע כדי לסיים את הבגרות במוסיקה. כך או כך, הגיע הזמן לבחור את היצירות שיהיו בהופעה, ובא לך לגוון. בעמוד זה תמצאו שפע של יצירות פסנתר עבריות מקוריות להוסיף לרפאטואר הנגינה.


דפים: [1] 2 3 4 5 6 (סה"כ: 361)
דפים: [1] 2 3 4 5 6 (סה"כ: 361)

יצירות פסנתר מקוריות

אחד מהכלים המוסיקליים הכי נוגים, מלטפים ונעימים לאוזן האנושית הינו הפסנתר. הוא מככב הן במחזות והן בסרטים או סדרות, באולמות קטנים וגם גדולים ולעיתים אף שזור בפלייליסט שלנו כנגינה שמנעימה לנו את הדרך. את הפסנתר המודרני המציא ברתולומיאו כריסטופורי בין השנים 1698–1700 באיטליה.

מאז ועד היום נכתב מספר לא מבוטל של יצירת לפסנתר, חלקן אף נחשבות לחשובות ביותר במוזיקה הקלאסית, שכן מלחינים רבים שאבו מהן השראה. אז עד כמה אתם מכירים את אותן יצירות פסנתר, ייחודיותן ומקוריותן?

נעימות פסנתר: הלחנה שהיא סיפור

יש גישה שנקראת "מוות היוצר", שאומרת כי ליוצרים אין שום השפעה על האומנות שיצרו. כלומר, האומנות מנותקת לחלוטין ממי שיצרו אותה. האם הגישה הזו רלוונטית כשבוחרים יצירות לפסנתר להופעה? או שדווקא היכרות עם היוצרים יכולה לעזור לך לבחור? בסופו של יום, יש חשיבות  למי האמן וכמה הוא מוכר על בחירת יצירתו.

אי אפשר לברוח מזה. אם, למשל, ההופעה הקרובה שלך היא רסיטל לבגרות או בחינה בקונסרבטוריון, כנראה שמי שיבחן אותך יביט גם על איזה אמן בחרת, ולמה. מצד שני, אם מדובר בהופעה שלך ולא במבחן, אפשר לנצל את המעמד כדי לקדם נעימות פסנתר של מלחינים ומלחינות ישראלים שלדעתך לא מכירים מספיק.

חשיבות ההלחנה על הביצוע

היכרות עם מי שהלחין נעימות פסנתר מסוימות יכולה לעזור לבצע אותה מתי ואיפה נכתבה היצירה? איפה נולדה היוצרת, ואיפה היא למדה? נסתכל, לדוגמה, על "שישה מכתמים" של מנחם אבידום.

אבידום הושפע בתחילת דרכו מסגנון א-טונאלי ואמפרסיוניסטי, כנראה בגלל רקע אירופאי שלו, אבל המעבר לישראל ולימודים בביירות השפיעו על סגנונו, והעניקו ליצירותיו חיבור למוסיקה ים-תיכונית ומוזיקה אסייתית-עממית. לכן ביצירה "שישה מכתמים", הנחשבת יצירה מאוחרת יחסית של המלחין, יהיה כדאי להתחשב בסגנונו המאוחר יותר.

חשיבותה של יצירות פסנתר ישראליות

לבסוף, אי אפשר שלא להתייחס לחיבור של היצירה – לעצמנו. איזו יצירה אנחנו הכי רוצים לבצע? מה אנחנו אוהבים, ולמה אנחנו מרגישים חיבור חזק? בחירת יצירות פסנתר ישראליות זאת הזדמנות מצוינת לנסות להכיר מלחינים חדשים ולחפש את החיבור הזה.

למי שרוצה לחקור את עולם היצירה הישראלית, יצירות לפסנתר או בכלל, כדאי להיעזר באתר "המכון למוסיקה ישראלית", אשר מציע את כל המידע שהמבצע צריך על המלחין, כולל תווים של מספר יצירות נבחרות. ככה, תוכלו להרחיב את הרפטואר שלכם, להכיר יצירות משלל תקופות וסגנונות, או ללמוד דברים חדשים על מלחינים ויצירות שכבר הכרתם.

חשיבות התווים לפסנתר

התווים הם למעשה שפתה הרשמית של המוזיקה. מדובר בשפה אוניברסלית, וזוהי שפה שמקשרת בין כל האומנים שמגיעים מרחבי העולם. מי שאמון על יצירת מוזיקה חייב לגלות בקיאות בשפה, כך שיוכל לדייק אותה ולהביא את היצירות שלו לכדי שלמות.

כדי ליצור יצירות פסנתר מקוריות, צריך ללמוד את קריאת תווים. הידע הכרחי לשם יצירת טכניקת נגינה איכותית ורציפה, שתסבר גם את האוזן המקצועית ביותר. בין אם מדובר בפסנתרנים חובבים ובין אם מקצועיים, ככל שמפתחים את קריאת התווים ואת טכניקת הנגינה, כך יכולים לנגן יצירות שונות בצורה טובה ומקצועית יותר.